Coach

Rob is zowel personal coach als teamcoach. Door de drive om te ontwikkelen en te verbinden ziet hij groeikansen voor persoonlijke verbetering voor leidinggevenden en samenwerkingskansen voor teams. Individuele kwaliteiten verbinden met elkaar en met groeidoelen maakt dat zowel de mens als het resultaat centraal staat.

Personal coach

Door personal coaching helpt Rob mensen om een antwoord te vinden op vragen als: ‘Wat wil ik?’, ‘Wat zijn mijn talenten?’, ‘Welke baan past bij mij?’ en voor leidinggevenden ‘Hoe word ik een betere leider/directeur/manager’. Mensen komen tot hun recht komen wanneer ze gebruik maken van hun natuurlijke talenten. Ze functioneren beter en gaan stralen wanneer zij datgene doen wat bij hen past.

 

Om erachter te komen welke talenten men in huis heeft maakt Rob onder andere gebruik van de Jane® Talenten Evaluatie; een succesvolle methode om talenten te ontdekken en blinde vlekken te signaleren. Een methode die er vanuit gaat dat iedereen uniek is. In een traject van 5 tot 10 gesprekken leert men de talenten kennen, herkennen, erkennen en inzetten.


De Jane® Talenten Evaluatie is een persoonlijkheidsevaluatie van Nederlandse bodem en is ontwikkeld door psycholoog Dirk van der Schaaf. Het gaat uit van 27 talenten waarvan ieder persoon er circa 5 tot 9 heeft. Deze talenten zijn gereedschappen die in de privé en werksfeer worden gebruikt. In het coachingstraject ontdekken we hoe je de gereedschappen optimaal kan gebruiken.


Resultaat: zelfvertrouwen, duidelijkheid over persoonlijke kwaliteiten, beter functioneren, lekkerder in je vel, betere energieverdeling, een betere leidingevende, meer tevreden werknemers.

Als HRM’er weet ik wat het belang is van de vragen: “wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Maar het zijn ook vooral de moeilijkste vragen, zelfs voor mij. Diverse testen laten wel gedeeltelijk zien wat voor soort type je bent of hoe je reageert in bepaalde situaties maar komen niet tot de kern wie je nu werkelijk bent, wat je goed zou kunnen of wat je wilt. Iedereen kan zich aanpassen aan de situatie waar hij of zij is ingerold, maar wat is nou je droom? Wat is je unieke bestemming?

De Jane® Talenten Evaluatie geeft een mooi overzicht wat mijn specifieke talenten zijn en wat mijn unieke bestemming is. Mijn coaching vraag aan Rob was: Hoe en waar kan ik die talenten het beste inzetten? Want ik herkende ze wel maar iets belemmerde me ook om ze volledig in te zetten.

Met behulp van de uitkomsten van de Jane® Talenten Evaluatie kreeg ik inzicht in mijn talenten en daardoor in mijn unieke bestemming.
Na een kort aantal, intensieve coaching gesprekken ben ik gemotiveerd om me, door het inzetten van mijn talenten, verder te ontwikkelen, weet ik ook hoe en waar ik ze het beste kan inzetten en ben ik gestimuleerd op die manier te doen wat ik eigenlijk altijd al wilde.

Rob is een coach die direct ‘To the point’ komt. Hij luistert goed, spiegelt en waar nodig confronteert hij. Rob stelt niet alleen vragen maar geeft met de juiste theorie inzicht in diverse processen die je functioneren in de weg kunnen zitten. Rob is een echte motivator en daagt uit om met datgene wat besproken is in actie te komen.

Ik beveel Rob Zigter Training & Coaching van harte aan.

Ella Addens
Ondernemer – Interim HRM-dienstverlening & Management Adviseur Bedrijfsvoering (HR) bij Ministerie van Veiligheid en Justitie

Met een heel goed gevoel kijk ik terug op het coach traject met Rob Zigter. Rob is een warm en prettig mens waarbij je je onmiddelijk op je gemak voelt. Door de persoonlijke gesprekken met hem en de Jane® Talenten Evaluatie heb ik mijn natuurlijke talenten en mijn blinde vlek leren kennen.


Het is fijn als je bevestigd krijgt waar je goed in bent en weet waarin je nog zou kunnen investeren. Grote dromen over een eigen onderneming zijn (nog) niet uitgekomen maar ik weet nu dat ik stap voor stap mijn doel ga bereiken omdat dat bij mij past. Ik sta meer in mijn kracht, heb meer zelfvertrouwen gekregen en zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Nogmaals dank voor jouw bijdrage hieraan!

 

Jolande van den Dolder

Medewerker bezwaar UWV Hengelo

 

“Ik kreeg een coach aangewezen nadat het jarenlange werken in een stressrijke werkomgeving zijn tol eiste. Het bleek dat mijn werkaanpak te energierovend werkte en zo kwam ik bij Rob terecht.

Aanvankelijk dacht ik slechts wat vaardigheden aan te moeten leren om beter met die stress om kunnen gaan en sterker te worden. Echter, Rob leerde me dat het belangrijk is om eerst inzicht te krijgen in je eigen handelen. Hij nam me vervolgens mee in die zoektocht naar mezelf. Zijn manier van werken sprak me erg aan. De gemoedelijke sfeer, zijn enthousiasme en de humor op zijn tijd, maakte dat ik me al heel snel op mijn gemak voelde. We werkten in een vlot tempo en met wisselende werkvormen. Daarnaast kreeg ik leuke, leerzame opdrachten mee naar huis zodat het proces ook daar verder ging.

Na het verwerven van alle nieuwe inzichten in mezelf, kreeg ik handige tips aangereikt om mijn gedrag te veranderen.
Deze vaardigheden kon ik in eerste instantie in de veilige setting bij Rob oefenen. Al snel volgde de koppeling naar de praktijk en besprak ik mijn ervaringen met Rob. Ik ontving van hem de nodige kritische maar positieve feedback om goed te kunnen reflecteren. Inmiddels ben ik volledig hersteld en heb ik het weer naar mijn zin op het werk. Ik blijf nu veel dichter bij mezelf en maak me een stuk minder druk over mijn omgeving. Bovendien merk ik dat de mensen om me heen, positief reageren op mijn gedragsverandering. Dit geeft mij heel veel rust, ruimte en weer overzicht op mijn werkzaamheden.”

Laura Wehkamp 
Meerschools Intern Begeleider Primenius

 

Teamcoach

Ontwikkeling door Verbinding
In de teams die Rob coacht, kijkt hij samen met de leidinggevende en het team naar hoe de teamleden met verschillende capaciteiten en karakters, elkaar kunnen leren begrijpen en versterken. Vervolgens kijken ze samen naar knelpunten en mogelijkheden voor ontwikkeling. Deze inzichten worden meteen omgezet naar actiepunten en verantwoordelijken. Rob begeleid niet alleen deze verbinding en ontwikkeling maar zorgt samen met het gehele team ook voor continuïteit van de ontwikkelingen. Afspraken maken hoe niet alleen aan deze ontwikkelingen vorm wordt gegeven maar ook hoe dat in de toekomst zal gebeuren. Zowel persoonlijke als teamverantwoordelijkheid nemen.

Ontwikkeling met draagvlak

Door de jaren heen is in de praktijk bewezen dat training aan de hand van de SCANmethode resulteert in ontwikkeling met draagvlak in de organisatie. Vaak wordt in een organisatie van bovenaf opgelegd dat er iets moet veranderen. Teams moeten bijvoorbeeld werken met een nieuwe methode, de organisatiestructuur wordt veranderd of er vindt een fusie plaats. In gesprek met de teams wordt aan hen gevraagd wat zij willen aanpakken en welke veranderingen zij belangrijk vinden. In het SCAN-traject leert het team dat zij eigenaar zijn van het probleem, maar ook eigenaar van de oplossing. Met elkaar formuleren het gezamenlijke teamconcrete doelen waar zij mee aan de slag gaan en op een vantevoren afgesproken moment evalueren zij de gemaakte afspraken en zetten vervolgstappen in een continu proces


Resultaat van teamtraining

• betere interne en externe communicatie
• overzicht teamcultuur
• teamleden gaan excelleren door inzet eigen kwaliteiten
• teamleden ontwikkelen ‘eigenaarschap’
• betere (verkoop-)resultaten,
• een sterker team
• een duidelijkere organisatie.
• meer klanten
• meer tevreden interne en externe klanten

Onze teams zijn gekleurd met SCAN


“Onze teambuildingsdagen (met drie zorgteams) zijn gehouden onder de bezielende begeleiding van Rob Zigter. Hij stelde het programma in overleg samen en gaf uitleg over het ‘beter samenwerken met SCAN’, geven van feedback en we hebben de SCANtest en methode ondergaan. Rob heeft in de zorg gewerkt en herkende veel van de vragen van de zorgmedewerkers. Ook gebruikt hij veel voorbeelden die tot de verbeelding spraken. Naast de inhoud was ook de presentatie erg bevlogen en enthousiasmerend.
Door het maken van de SCANtest is er o.a. meer begrip dat iedere medewerker anders kan reageren op feedback. De ene vindt het vanzelfsprekend om feedback te ontvangen maar ook te geven terwijl een ander hier van wakker ligt. Hierdoor verbetert de samenwerking en communicatie. Al met al een aanrader voor teams om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.”

Tjeerd Plantinga
Teamleider Verzorgingshuis De Wingerd
Zorggroep Manna Enschede

Teamontwikkeling CBS De Parel

“Tijdens de teambijeenkomsten met Rob Zigter werden ons handreikingen geboden om na te gaan hoe wij als team nog beter zouden kunnen functioneren. Wat ik hierbij persoonlijk erg prettig vond is dat wij, door de opdrachten van Rob, zelf tot inzicht kwamen waar de valkuilen van ons team lagen. Wij waren ons hier wel gedeeltelijk van bewust, maar hebben dit tijdens de bijeenkomsten ook duidelijk ervaren.

Naast het functioneren van het team als geheel werden ook de rollen van de teamleden afzonderlijk duidelijk. Persoonlijk vind ik dit een verrijking en inmiddels heb ik hier ook meerdere malen gebruik van gemaakt. Zo weet ik nu precies bij welke collega ik moet zijn als ik een probleem heb, een luisterend oor zoek of feedback wil ontvangen. Ik ben mijn collega’s meer gaan waarderen en weet dat ik gebruik mag maken van hun persoonlijke capaciteiten.
Wij willen een goede school zijn voor onze leerlingen en dan is het belangrijk om je bewust te zijn van je aandeel binnen de school. Op CBS de Parel geldt: ‘ieder kind is schitterend’, maar dat geldt zeker ook voor ouders en teamleden. Dankzij de begeleiding van Rob zijn wij als team, maar ook als personen, in beweging gezet om ons team nog meer te laten schitteren en dat heb ik als zeer waardevol ervaren.”

Mary Ribberink 
leerkracht CBS De Parel – Muntendam

Teamontwikkeling buurt- en jeugdagenten Regiopolitie Groningen

Doel van onze teamdag was het zicht krijgen op de verschillende teamrollen van de teamleden. Kracht en zwakte van de teamleden ontdekken en waarderen. Rob gebruikt goede werkvormen en het dagprogramma is zeer afwisselend en inspirerend. Wij hebben deze dag ervaren als nuttig en praktisch toepasbaar. Een paar kernwoorden met betrekking tot deze dag en de coaching van Rob: enthousiasmerend, inspirerend, humoristisch, realistisch en praktisch toepasbaar!”

 

Harm Bos
Regiopolitie

Dassenburcht 26, 9649 KJ Muntendam

Social

Blijf op de hoogte